Kanada 2008


[ad]

Downtown Vancouver
Downtown Vancouver
V úterý ráno už není po dešti ani památky. Svítí slunce a já mám dnes na programu návštěvu akvária a antropologického muzea. Z nadzemního metra vystupuji schválně u přístavu a cestou do Stanley Parku si prohlížím plachetnice i mrakodrapy.

Downtown Vancouver 2
Downtown Vancouver 2
Jak jsem se již, myslím, zmínil, ve Vancouveru se nesmí stavět vyšší domy, než (cca – nepamatuji si to přesně) 27 pater. Takže všechny mrakodrapy v centru jsou přibližně stejně vysoké.

Aquarium
Aquarium
Aquarium ve Vancouveru je proslulé a rozhodně stojí za návštěvu.

Aquarium 2
Aquarium 2
Jako ve většině podobných zařízení ani v Aquariu se nesmí fotit s bleskem, takže většina mých fotek byla rozmazaná. Tahle se náhodou povedla. Je z expozice tropických vod.

Aquarium 3
Aquarium 3
Vedle akvárií s tropickými rybami se nachází ohromný tropický skleník. Připoměl mi podobnou expozici ve Dvoře Králove. Všichni si fotili tyhle červené papoušky, tak jsem nezůstal stranou.

Kajmani
Kajmani
Tihle líně vypadající drobečkové jsou ve skutečnosti pěkně mrštní, draví a žraví.

Žraloci
Žraloci
Akvárium se žraloky a mořskými želvami je zde považováno za jeden z vrcholů expozice. Mě se pro ty čtyři malé žraloky zdála nádrž dost malá. Bylo tam hodně málo světla, takže mi nevyšly ani fotky s ošetřovatelem v potápěčském úboru, který mezi žraloky luxoval písek na dně. Tak alespoň tenhle pohled na žraloka zespodu.

Korálový útes
Korálový útes
Tohle akvárium bylo nádherné, ale zase málo světla.

Sepie
Sepie
Alespoň myslím, že to je nějaký druh sepií. Nafilmoval jsem ten úžasný pohyb a pro ty ostatní, kterým nejde video přehrát, mám alespoň fotku.

Sepie 2
Sepie 2
To je ta slibovaná fotka.

Delfíni 1
Delfíni 1
Zlatým hřebem celého Aquaria je určitě delfíní show. Je naprosto úžasná a obecenstvo i delfíni se při ní výborně baví.

Delfíni 2
Delfíni 2
Já jsem živého delfína nikdy předtím neviděl a překvapilo mě, jak je to malá ryba. Vždycky jsem si myslel, že jsou tak dva metry dlouzí, ale jsou jen o něco víc než poloviční.

Delfíni 3
Delfíni 3
Delfín dokáže vyskočit neuvěřitelně vysoko…

Delfíni 4
Delfíni 4
… zvlášť když za odměnu dostane rybu.

Delfíni 5
Delfíni 5
A pokud bude ryba větší, proč nevyskočit ještě výš?

Mrož
Mrož
Tenhle mrož se k žádnému skákání nemá a hoví si ve vodě na sluníčku jako miminko.

Běluhy
Běluhy
Poslední atrakcí Aquaria jsou běluhy. Ty už svou velikostí vzbuzují pořádný respekt, přesto jsou prý oblíbenou potravou ledních medvědů.

Běluhy 2
Běluhy 2
Běluhy se také nechají drezurovat, i když nejsou tak obratné jako delfíni.

Běluhy 3
Běluhy 3
U nádrže s běluhami moje prohlídka Aquaria končí. Teď se přesunu na Univerzitu Britské Kolumbie a prohlédnu si proslulé Antropologické muzeum.

Antropologické muzeum 1
Antropologické muzeum 1
Bohužel mám trochu smůlu. Více než polovina muzea je zavřená pro rekonstrukci, která bude trvat asi rok a půl. Nicméně hlavní magnety muzea jsou stále přístupné, takže není třeba zoufat. První z nich je ohromné atrium s monumentálními dřevěnými indiánskými sochami. Tohle zvíře je medvěd.

Antropologické muzeum 2
Antropologické muzeum 2
Monumentální postavy na druhé straně vzbuzují respekt.

Antropologické muzeum 3
Antropologické muzeum 3
Nejslavnějším exponátem muzea je tahle socha Havran a První Člověk. Podle Indiánské pověsti První Havran uviděl jednoho dne v písku velikou lasturu. Přiletěl blíže a uviděl, že pod lasturou se cosi hýbe. Podivní tvorové byli uvězněni pod skořápkou. Havran nadzvedl lasturu a osvobodil je a oni se rozutekli na všechny strany. Tak se na Zemi objevili první lidé.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.