Kanada 2008


[ad]

Metchosin
Metchosin
Konečná autobusu v Metchosinu je uprostřed lesů. Metchosin má sice cca 10 000 obyvatel, ale rozkládá se na ploše odpovídající přibližně celému českému okresu. Jednotlivé farmy jsou tak daleko od sebe, že máte pocit, že se pohybujete v pustině. Asi půl kilometru od konečné autobusu odbočuje z „hlavní“ silnice Pearson College Drive a odbočka do školy je dobře označena.

Pearson College of the Pacific
Pearson College of the Pacific
Při vjezdu na území školy (do školy je to ještě asi kilometr) návštěvníky vítá veliká cedule. Jeďte, prosím, pomalu, abyste nezajeli nějakého studenta nebo medvěda.

Max Bell Hall
Max Bell Hall
A jsme tady. Úzká asfaltová silnička strmě spadá do zalesněného údolí. Mezi stromy jsou roztroušené dřevěné stavby a celé prostředí připomíná spíš rekreační střdisko než střední školu s dvěma sty studenty. Na pravé straně silnice upoutá největší budova školy, Max Bell Hall.

Japan House
Japan House
Všech pět studentských residencí má stejné uspořádání. Tohle je Japan House. Martin bydlí ve Victoria House hned vedle. Ten vypadá jako Japan House odražený v zrdcadle. V každé rezidenci bydlí 40 studentů, dívky dole a chlapci nahoře.

House Fellows
House Fellows
V každé rezidenci žije jedna rodina která se stará o chod domu. Martinovi House Fellows mne radostně vítají a pózují s Martinem před fotoaparátem. Ve skutečnosti však jejich vztahy prý nejsou tak idylické jak to na fotce vypadá, Martin má sklony provokovat a tak už měli spolu nějaké rozepře.

Pokoj 1
Pokoj 1
Za těmito dveřmi Martin bydlí se třemi dalšími studenty.

Pokoj 2
Pokoj 2
Tphle útulné doupě je Martinova ložnice. Nenechte se mýlit skříněmi, tenhle prostor představuje jen asi třetinu plochy místnosti.

Pokoj 3
Pokoj 3
Do výzdoby stěn studentům nikdo moc nemluví, ale ta konopná kanadská vlajka byl jeden z důvodů rozepří mezi Martinem a House Fellows.

Pokoj 4
Pokoj 4
Martinův spolubydlící z druhé strany skříně má věci podstatně lépe uspořádané.

Pokoj 5
Pokoj 5
Další dva spolubydlící mají postele nahoře v „podkroví“ a dole mají jen psací stoly. Jsou na tom s pořádkem o poznání hůře. Je vidět, že pořádek v ložnicích nikdo nekontroluje.

Společenská místnost
Společenská místnost
Common room Victoria House. Krb, klavír, zákoutí s kuchyňkou a lednicí, spousta místa. Pořádek a příjemné prostředí.

Medvěd u campusu
Medvěd u campusu
Na letáku vyvěšeném na dveřích residence si můžete přečíst, jak se chovat když v okolí školy potkáte medvěda. Studenti nemají zákaz vzdalovat se od školy, ale po přečtení tohoto letáku bych si to alespoň v noci radši rozmyslel.

Academic building
Academic building
Jedna z budov s učebnami. Martin mi jistě promine, že si přesně nepamatuji, co se učí ve které učebně. V každém případě ale o přestávce vyrazíte ven do lesoparku.

Mapa campusu
Mapa campusu
Kousek dál dorážíme na parkoviště pro návštěvníky školy. Aby se nikdo neztratil, je vybaveno velikou tabulí s plánem campusu.

Kompostér
Kompostér
Martinova pýcha. Společně se dvěma dalšími studenty pečuje o kompostování rostlinných zbytků z kuchyně.

Zátoka
Zátoka
Molo v zátoce je poměrně daleko od obytných budov. To a poloha nad vodou je pravděpodobně důvod, proč vloni když ještě ve škole nebyl úplný zákaz kouření místo vyhrazené pro kuřáky bylo právě tohle molo.

Dům můz
Dům můz
V téhle budově se vyučují výtvarné předměty. Romantická poloha na skále nad zátokou je pro takovou výuku jako stvořená.

Molo nad zátokou
Molo nad zátokou
Vpravo na břehu si všimněte oploceného školního pozemku. Tam se pěstuje zelenina do školní kuchyně a plot je tam kvůli nevítaným strávníkům z okolní fauny.

Basketbalové hřiště
Basketbalové hřiště
Martin si nepamatuje, že by se pro basketbal moc využívalo, ale na asfaltovou plochu před ním prý docela často chodí hrát evropský fotbal.

Posilovna
Posilovna
Teď je před závěrečnými a ročníkovými zkouškami, takže se všichni studenti učí. Ale během roku je tu prý docela nával.

Bazén
Bazén
Standardní 25 metrů dlouhý plavecký bazén je dar od jednoho sponzora a v nenápadném dřevěném domku jsem jej opravdu nečekal.

Kostra velryby
Kostra velryby
sídlí vedle bazénu a Martin se přiznal, že ji letos se mnou přišel navštívit poprvé.

Plovoucí dům
Plovoucí dům
Učebny námořních věd a loděnice jsou v nejnovější budově školy. Celá plave na vodě a stoupá a klesá s přílivem a odlivem.

Zátoka 2
Zátoka 2
Nejlepší výhled na zátoku je z téhle skalky. Marina v pozadí v závěru zátoky je už soukromá a ke škole nepatří.

Jídelna
Jídelna
Už je zavřeno, ale odpolední služba stále ještě uklízí a myje nádobí. Služba v kuchyni vyjde na každého cca 5x na týden za rok a patří k nejneoblíbenějším.

Kino
Kino
V téhle učebně je studentům k dispozici LCD projektor, takže si tu ve volných chvílích mohou třeba shlédnout oblíbený film.

Common Room
Common Room
Do téhle místnosti se naskládá celá škola. Pořádají se tu různé koncerty a podobné společenské akce, pro které by byla Max Bell Hall příliš formální.

Ředitelna
Ředitelna
V tomhle domečku je byt ředitele školy. Teď bohužel není doma, takže ho nemohu jít navštívit.

Zátoka 3
Zátoka 3
Pod stožárem s vlajkou United World Colleges jsou tabulky se jmény největších sponzorů školy.

Spiritual Centre 1
Spiritual Centre 1
Nejkrásnější stavba školy stojí až úplně na kraji. Domeček kam můžete přijít meditovat, pomodlit se nebo si jen odpočinout.

Spiritual Centre 2
Spiritual Centre 2
Prosklené stěny tvoří nepravidelnou hvězdu s nádherným výhledem na zátoku. Budovu si prý navrhli a postavili studenti sami.

Učebna fyziky
Učebna fyziky
Fyzika nepatří k Martinovým nejoblíbenějším předmětům. Když mě prováděl učebnou, neopoměl podotknout, že oba počítače v učebně jsou nefunkční a vybavení je zastaralé a vůbec odporné.

Výtvarné projekty
Výtvarné projekty
V období před zkouškami vrcholí práce na individuálních projektech studentů. V různých prostorách školy jsou výstavy výtvarných prací, které působí mnohdy impozantně.

Učebna španělštiny
Učebna španělštiny
Nejlepší nakonec. Výuka jazyků je Martinova nejoblíbenější, takže učebnu španělštiny mi ukazuje s náležitou pýchou.

Don Quichot
Don Quichot
Aby nikdo nemohl být na pochybách, zdobí roh učebny výjev ze slavné Cervantesovy knihy. Během exkurze po škole se úplně setmělo a já se musím vydat na cestu do penzionu. Bydlím asi dva kilometry od školy. Když jdu setmělým lesem, opakuji si poučky z letáku, který popisuje jak se chovat když v lese potkáte medvěda. Hned ta první zní: Pokud možno nikdy nechodit do lesa sám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.