Kanada 2008


[ad]

Výstavba gravimetrického bodu
Výstavba gravimetrického bodu
Budujeme gravimetrický základní bod. Napřed je třeba vytvořit dostatečně velký pařez.

Výstavba gravimetrického bodu 2
Výstavba gravimetrického bodu 2
Poté se nahoru připevní základová deska a může se začít měřit. Stěhujeme se do nového campu Freewest a potřebujeme přenést hodnotu tíže z drillers campu.

Freewest trail 18
Freewest trail 18
Trail končí na ski-doo parkovišti u vjezdu do Freewest campu. Julia přivezl na dvoumístném skutru náš nový šéf Eric a dorazili asi pět minut přede mnou. Dennis se zítra ráno vrací do Toronta a Erik se otočí a pojede zpět do Drillers campu, takže zbytek práce už musíme udělat úplně sami.

Přenesení tíže
Přenesení tíže
Přenesení hodnoty tíže z tíhového bodu v drillers campu do Freewest campu znamená dvě cesty tam a zpět a čtyři měření s každým z obou gravimetrů. Julio teď provádí druhé měření, ještě pojede s Ericem jednou do Drillers campu a zpět.

Nový domov ve Freewestu
Nový domov ve Freewestu
Camp Freewest je úplně nový, začal fungovat teprve před čtyřmi týdny. Zatím jsou zde jen tři stany. V tomhle budeme bydlet.

Kuchyně a Cloud
Kuchyně a Cloud
Cloud je ve Freewestu kuchař a stará se tu i o vše ostatní. Má spoustu práce, jak sami vidíte. Teď zrovna čeká před kuchyní, až přijdeme na večeři.

Třetí stan
Třetí stan
V tomhle stanu jsou jen dvě postele a v době našeho působení ve Freewestu bude většinou prázdný.

Satelitní Internet
Satelitní Internet
Tahle anténa má sloužit ke spojení se světem. Ale zatím nefunguje. Strávím s ní dva večery než se mi podaří namířit ji alespoň přibližně na komunikační satelit.

Elektrárna
Elektrárna
Generátor sice běží potichu, ale zato je blízko stanů, takže hluk motoru je v noci těžko přeslechnutelný. Ale přístroje potřebují elektřinu, takže se nedá nic dělat.

Under construction
Under construction
Na tomhle místě bude jednou stát další stan. Jak možná vidíte, napřed se postaví dřevěná podesta. Na ní se rozestaví stoly, postele a další nábytek a nakonec se navrch postaví stan. V tomhle případě až napřesrok.

Heliport
Heliport
Letiště Freewest bude místem, odkud za tři dny odletíme zpátky do civilizace.

Sklad pohonných hmot
Sklad pohonných hmot
Stejně jako v drillers campu i tady je hned vedle letiště. Komu by se také chtělo těžké sudy někam stěhovat? Vzadu ústí příjezdová cesta, pozemní spojení se světem.

Tady budu spát
Tady budu spát
Ještě jsem se nezabydlel, ale jak vidíte, stan je zařízený luxusně.

Večeře ve Freewestu
Večeře ve Freewestu
Na první večeři nám Claud připravil steaky pečené na ohni před kuchyní. U večeře se schází celý camp a na rozdíl od drillers campu je to zde společenská událost. Já jsem schovaný za fotoaparátem, zprava pak vidíte kuchaře Clauda, vedle něj indiánského pomocníka Stuarta, dále Larryho z Tchaiwanu a nakonec Julia z Mexika. Larry se zájmem sleduje Whisky Jacka (Sojku Kanadskou), jak obírá zbytky masa z kosti.

Večeře ve Freewestu 2
Večeře ve Freewestu 2
A teď se můžete podívat, že ani já nejsem o hladu. Ve Freewestu nemáme žádný teploměr, ale je nejméně 10 stupňů nad nulou, což pro přístí dny nevěstí nic dobrého.

Mýval
Mýval
Je ohromě šikovný a zvědavý. Nejradši šplhá po vysokém stromě nad latrinou, protože odtamtud má výborný přehled přes celý camp. Larry říká, že by ho chtěl mít jako domácí zvířátko, říkal mu, že se o něj bude dobře starat, ale on se stejně držel v dostatečném odstupu.

Rozhledna
Rozhledna
Všichni pozorují a fotí šelmičku, jak se předvádí na stromě. Ale kadibudka dole je také moc zajímavá stavba. Vypadá trochu jako rozhledna.

Poslední den v terénu
Poslední den v terénu
Otepluje se a sníh měkne a rychle taje. Pod sněhem se objevuje voda. Ledový most, po kterém přejíždíme přes říčku do terénu se rychle zmenšuje. Chůze ve sněžnicích v těžkém propadajícím se sněhu je ohromně vyčerpávající, přesto Julio neztrácí svou permanentní dobrou náladu.

Společné foto před odjezdem
Společné foto před odjezdem
Poslední osádka Freewest campu v této sezoně. Vedle mě Julio z Mexika, uprostřed náš kuchař Cloud, dále Larry z Tchaj-wanu a nakonec místní indián Stuart. Ale i stuart to má domů asi devět hodin autem z Nakiny.

Vybavení
Vybavení
Veškeré naše vybavení, tedy moje, Julia a Larryho připravené k odvozu vrtulníkem do main campu, odtud malým letadlem do Nakiny, dále větším letadlem do Thunder Bay a nakonec Canadian Air do Toronta.

Chopper
Chopper
Je těsně před desátou hodinou a přilétá vrtulník pro vybavení. Otočí se celkem čtyřikrát a napopáté naloží nás. Ski-doo trail už není bezpečný, takže Eric, který nám pomůže s likvidací, přiletěl z drillers campu jiným vrtulníkem asi před hodinou.

Good bye Freewest
Good bye Freewest
Claud včera během dne, když jsme byli v terénu, vyrobil tuhle ceduli. Teď, zatímco čekáme, až se vrtulník otočí v 11 kilometrů vzdáleném main campu, se u ní na rozloučenou jeden po druhém fotografujeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.