Kanada 2008


[ad]

SkyTrain 1
SkyTrain 1
Centrum Vancouveru s předměstími na východě spojuje nadzemní metro SkyTrain. Bylo vybudované u příležitosti výstavy Expo. Teď se staví další linka, která bude otevřená za dva roky pro olympiádu a spojí letiště s centrem.

SkyTrain 2
SkyTrain 2
SkyTrain jezdí sám bez strojvedoucího, takže si můžete sednout úplně dopředu a obdivovat výhled na předměstí a pak na město.

ScienceWorld
ScienceWorld
Ze SkyTrainu je vidět i tahle kopule ScienceWorld, jedna z atrakcí Vancouveru, kterou už nestíhám. Snad příště.

Downtown Vancouver 3
Downtown Vancouver 3
Dnes mám namířeno do Maritime Museum, které je asi na půl cestě z centra k univerzitě. Přecházím přes most přes jednu ze zátok, odkud mohu vyfotit panorama okraje centra města se Stanley Parkem v pozadí.

St. Roch
St. Roch
Hlavním exponátem muzea je polární loď St. Roch, která jako první na světě proplula North West Passage oběma směry, tj. z Atlantiku do Tichého Oceánu a zpět.

Henry A. Larsen
Henry A. Larsen
Z přídě shlíží bronzová socha kapitána Larsena.

Kamna
Kamna
Interiér lodi mi je po mé arktické zkušenosti blízký. Kamna v kajutě pro mužstvo připomínají naše kamna ve stanu na severu.

Lodní knihovna
Lodní knihovna
V lodní knihovně zaujme šicí stroj. Jak je vidět, dlouhou chvíli za dlouhých polárních nocí si lze různě.

Záď lodi
Záď lodi
Náhradní lodní šroub má v průměru více než metr. V ledové vodě Severu bych ho opravdu vyměňovat nechtěl.

Dalekohled
Dalekohled
I další expozice muzea byly pro mě jako suchozemce ohromě zajímavé. Tady je nainstalovaný dalekohled pobřežní stráže. I já jsem s ním byl hravě schopen rozeznat vlajky na v dálce křižujících plachetnicích.

Maritime Museum Vancouver
Maritime Museum Vancouver
Aby dovnitř pobrala St.Roch i se stěžni, je budova muzea poměrně vysoká. Ještě jednou přejdu most tentokráte směrem do centra, nasednu na SkyTrain a zamířím do nákupního centra MetroCity nakoupit suvenýry a dárky domů. Zítra ve čtyři hodiny ráno pro mě přijede taxík na letiště. Moje dvouměsíční kanadské dobrodružství definitivně končí.

Londýn East End
Londýn East End
Nakrátko protrženými mraky fotím těsně před přistáním na Heathrow Londýnský East End se zákrutem Temže.

Doma
Doma
Přistáváme v Praze na Ruzyni a z letadla fotím Chabry a Kobylisy. Zdrávi došli.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.