Kanada 2008


[ad]

Setkání ve Victorii
Setkání ve Victorii
Aby na mě Martin nebyl sám, vzal s sebou svého kamaráda Svendta z Grónska.

Bubble Tea
Bubble Tea
Naše první cestavedla do čínského bistra, kde míchají bubble tea. Je to docela dobrý mléčný ovocný koktejl, do kterého vám přidají na dno kousky příšerného želé.

Bubble Tea 2
Bubble Tea 2
Aby ty kousky želé neucpaly brčko, dodává se s Bubble Tea velkokapacitní široké brčko připomínající trošku tenší vodovodní trubku.

Oběd v Čínské restauraci
Oběd v Čínské restauraci
Martin po konzultaci se svými čínskými spolužáky vybral nejlepší čínskou restauraci ve městě.

Oběd v Čínské restauraci 2
Oběd v Čínské restauraci 2
I když vnitřní vybavení restaurace bylo jednoduché a nádobí i nástroje obyčejné, jídlo bylo vynikající.

Čínská čtvrť
Čínská čtvrť
Náhodná chodkyně se nám nabídla, že nás všechny tři vyfotí pod třešní na hlavní ulici Čínské čtvrti ve Victorii.

Socha na lavičce v parku
Socha na lavičce v parku
Martin sic nevěděl, čí je to socha, ale o to ochotněji u ní pózoval.

Nábřeží
Nábřeží
Pokud se posadíte na lavičku vlevo, budete mít nádherný výhled na hydroplánové letiště v přístavu ve Victorii.

Jachetní přístav
Jachetní přístav
I tady ve Viktorii je už jaro v plném proudu. A abychom nefotili jen kytičky pro kytičky, umístili jsme dozadu jachty a dopředu mě s Martinem.

Vyhlídková jízda
Vyhlídková jízda
Tu malou oválnou lodičku si lze pronajmout i s průvodcem a kapitánem pro vyhlídkovou plavbu po přístavu. Zkusili jsme to a bylo to úžasné.

Pozorování velryb
Pozorování velryb
Začíná doba tahu velryb, takže v přístavu nabízejí vyhlídkové jízdy na takovýchle velkých raftech na pozorování velryb.

Galloping Goos Trail
Galloping Goos Trail
Na tomhle mostě začíná skoro 60 kilometrů dlouhá vyhlídková cyklostezka, vybudovaná po trase zrušené lesní železnice. Vede i kolem Martinovy školy a ještě se po ní dost naprocházím.

Úžina
Úžina
Tahledivoká peřej, u které naše vyhlídková plavba končí, není ústí řeky, ale jen úžina která brání vyrovnání hladin při přílivu a odlivu. A tak v ní čtyřikrát denně vzniká divoká peřej.

Hloubkové potápění
Hloubkové potápění
Pod betonovým blokem vlevo je prý hloubka 38 metrů a kdysi tu někdo udělal světový rekord v hloubkovém potápění. Na počest toho tu vztyčili kanadskou vlajku a potápění tu bylo oblíbenou atrakcí do té doby, než se tu někdo utopil. Pak vlajku odstranili a místo je teď celkem opuštěné. Tak nám to alespoň vykládal náš průvodce.

Galloping Goos Trail
Galloping Goos Trail
Při podjíždění mostu v opačném směru nám náš průvodce a kapitán předvedl, že se s naší loďkou trefí do toho nejužšího průjezdu a neťukne – a povedlo se. Asi dlouho trénoval.

Hydroplány
Hydroplány
Hydroplánové letiště ve Victorii je prý největší svého druhu v Kanadě. V létě prý musí kolem kroužit nepřetržitě několik hlídkových policejních člunů, aby udrželi v bezpečné vzdálenosti od ranveje všechny náhodné malé lodičky plující okolo.

Promenáda
Promenáda
Promenáda nad jachetnímpřístavem je lemovaná hlavně prodejci nejrůznějších suvenýrů. Můžete si tu koupit vše od vyřezávané dřevěné kosatky až po zaručeně pravý mamutí kel. Ten byl za pouhé čtyři tisíce dolarů.

Parlament
Parlament
Victoria je hlavní město Britské Kolumbie, takže má mimo jiné tuto pěknou budovu parlamentu. Park slouží hlavně ke hrám a odpočinku. Skupinka za totemem hraje například s velikým zaujetím karty.

Parlament 2
Parlament 2
Já s Martinem se necháváme vyfotit před budovou Parlamentu.

Parlament 3
Parlament 3
Svendt se pokoušel vyšplhat na pomník královny Victorie, ale protože zakrýval nápis, počkal jsem až sleze.

Hotel Empress
Hotel Empress
Tenhle dům je další památkou, která zdobí pohlednice Victorie. Nás už ale začíná tlačit čas, takže projdeme průchodem Bay centra a nasedneme na autobus číslo 50 ven z města.

Hyper nákupní centrum v Colwoodu
Hyper nákupní centrum v Colwoodu
Autobus končí u tohoto megacentra a máme asi hodinu do odjezdu autobusu 54 do Metchosinu. Tu Martin stráví posledním nákupem před závěrečnými zkouškami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.