Kyrgyzstán 2008


[ad]
Soutěska Talasu
Soutěska Talasu
Další nádherný den. Zima se prý kvapem blíží, takže už tu asi moc takových dnů nezažijeme. Tohle je pohled do soutěsky řeky talas pod vesnicí Aral, nejzápadnějšího místa do kterého se zde podívám.

Barkol
Barkol
To jsem já a za mnou průsmyk Barkol. Je vysoký asi 3200 metrů a je to jedno z míst, kterými se dá přejet do sousedního Kazachstánu. Na cestě na Barkol jsem měřil první dva dny a jsou odtud ty první fotky měření ve sněhu.

Westernová krajina
Westernová krajina
Tohle zátiší s gravimetrem a GPS jsem vyfotil na druhé straně hor na cestě do protějšího průsmyku jehož jméno si sice nepamatuju, ale zato prý nahoře je osada domorodých pastevců čabanů.

Stádo koní
Stádo koní
Pastevci ženou před zimou všechna zvířata do údolí, takže není nic zvláštního na cestách potkávat stáda. Zvířata tady mají velkou cenu. Alig mi několikrát opakoval, že má doma krávu. Nepřikládal jsem tomu velký význam dokud jsem se nedozvěděl, že kráva stojí čtyřicet tisíc sumů. To je sice jen o něco málo víc než tisíc dolarů, ale průměrná mzda v Kyrgyzstánu je asi 1500 sumů měsíčně. Takže kráva přijde tak asi na dvou a půl letý plat. To už je slušná sume, že ano? A kůň stojí ještě asi o polovinu více, takže v přepočtu na průměrnou mzdu to je jako kdyby u nás stál tak asi milion. Takže nám tu před kapotou pobíhá několik luxusních vilek.

Místní obyvatelstvo
Místní obyvatelstvo
Na tomhle oslovi jede místní vážený občan. Po krátkém přemlouvání ochotně pózuje pro fotku, dokonce odstoupí od auta trochu stranou aby se mi vešel do záběru celý. Slíbil jsem mu za to fotku.

Místní obyvatelstvo 2
Místní obyvatelstvo 2
Tenhle mladík, když viděl jak fotografuji staříka, chtěl hned vyfotit taky. Ale tomu jsem fotku už neslíbil.

Hlavní stavby vesnice
Hlavní stavby vesnice
Ve vesnicích radši fotím opatrně, takže dvě hlavní stavby mám jen takhle zdálky. Vpravo je škola postavená v osmdesátých letech minulého století. A vlevo je mešita. Na rozdíl od prakticky všech ostatních domů ve vesnici má úplně novou zářící plechovou střechu.

Místní obyvatelstvo 3
Místní obyvatelstvo 3
Dnes máme zvláštní štěstí na oslíky. Asi o hodinu později přijíždějí tihle dva kluci na oslíkovi. Živě se zajímají co děláme, nechají si ukázat přístroje a nakonec pózují pro fotografii. Když odjíždíme, dožadují se obvyklé odměny, cigarety.

Vesnická ulice
Vesnická ulice
Teď je ještě trochu brzo, později odpoledne bude plná hrajících si děti a klábosících místních lidí.

Typická vesnická usedlost
Typická vesnická usedlost
Ať je dům jakýkoli, pokud v něm bydlí lidé, vede k němu elektřina a nikdy nechybí satelitní televize. Samozřejmě přijímající ruskou RTV.

Prodejna
Prodejna
Tu jsem málem už nestihl vyfotit. Nikdy jsem ji neviděl otevřenou, takže vlastně nevím, jestli funguje. Ale je to prostě taková samoobsluha v akci Z…

Zimní krajina
Zimní krajina
Další fotka na plochu. Teď už se pěkně ochladilo. Je asi -10 stupňů a fouká pěkně studený vítr.

Alig v zimě
Alig v zimě
Mému helperovi je zima, ale snaží se to nedávat najevo. Když mu říkám, ať se jde schovat do auta, že už to dodělám, nejde.

Údolí Talasu
Údolí Talasu
Odpoledne je už trošku tepleji, sluníčko rozpouští sníh dole v údolí, ale tady nahoře pořád leží.

Krávy
Krávy
Opravdu nevím, co ty krávy na té hromadě kamení žerou. Po trávě tam není ani stopa.

Krajina
Krajina
Další tapeta na plochu v zapadajícím slunci.

Zátiší s kravami
Zátiší s kravami
Další krávy se jdou podívat, co to tam ta první nahoře našla.

Pastevec
Pastevec
Tohohle chlapce Alig zná. Bydlí v košaru dole pod kopcem a teď jede hledat nahoru zaběhnutou krávu. S jeho tátou chodil do školy, takže kluk pro mě na koni pózuje zadarmo, cigaretu si zapálil vlastní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je František Mantlík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Kyrgyzstán 2008

Komentáře nejsou povoleny.